Vi har nok alle vært der. Lønna kommer først om to uker, men kontoen er allerede tom. Og sparekonto? Nei, den har det ikke vært penger på siden 2011. Dermed blir man nødt til å ty til sin aller beste venn; kredittkortet. Eller kanskje blir man nødt til å ta opp et smålån i tillegg, ettersom begge kredittkortene allerede er brukt til den maksimale kredittgrensen.
Kanskje havner man i slik pengetrøbbel fordi man har et overforbruk og kjøper alt man har lyst på, eller så har man rett og slett havnet i en ond sirkel av renter og gebyrer som man ikke kommer seg ut av. Uansett årsak, så finnes det en gunstig løsning. Den heter refinansiering, og det er noe alle kan gjøre – store som små!
En introduksjon til refinansiering
Det mange tror, og blir noe skuffet over når de får vite at det ikke fungerer slik, er at man blir kvitt gjeld ved å refinansiere. Av en eller annen grunn er enkelte av en oppfatning av at hvis man refinansierer, så forsvinner deler av gjelden din. Dessverre finnes det ikke noe magisk vis å trylle bort gjeld på, annet enn å betale de avdragene man er skyldige ovenfor banken. Allikevel vil refinansiering være gunstig for de aller fleste, ettersom man kan samle all gjeld til én kreditor, og få gunstigere betingelser på nedbetalingen.
Refinansiering av lån handler nemlig om å flytte gjeld. Dette er spesielt gunstig hvis du har dyr gjeld, da i form av kredittkort, dyre smålån, såkalte «SMS-lån» eller lignende. Den store ulempen med å ha flere lån er at du må betale renter og gebyrer til hver enkelt bank. Samlet sett utgjør dette nokså store summer, som du sparer ved å samle alle lånene til én bank. Og det er nettopp det man gjør når man refinansierer – man tar opp et nytt lån for å betale ned all den gamle gjelden.
Hvorfor bør man refinansiere?
Siden man ved kredittkort betaler en nokså høy rente på nedbetalingen, gjerne over 30 prosent, så sier det kanskje seg selv at det er lurt å refinansiere hvis renten er lavere. Et typisk forbrukslån vil ha en effektiv rente på 15 prosent, og kanskje enda lavere. Litt enkel hoderegning tilsier da at man kan spare over halvparten av renteutgiftene ved å refinansiere. Har man gjeld på flere titalls tusen kroner fordelt over flere kredittkort og smålån, så kan dette spare deg for svært mange hundre- eller tusenlapper. Hver eneste måned!
Et godt tips hvis man ønsker å bli raskere gjeldfri i tillegg, er å bruke de pengene man sparer på å betale inn større avdrag på lånet. Kanskje sparer man såpass mye at man kan bli gjeldfri flere år før opprinnelig plan. Trikset med refinansiering er det fremste trikset ekspertene i det populære TV3-programmet Luksusfellen gjør når de hjelper sine deltakere, og det er det første du bør gjøre dersom du opplever betalingsproblemer med gjelden din.
Hvor mye sparer du på å refinansiere?
Markedet for forbrukslån og kredittkort er svært variabelt, og din individuelle rente vet vi lite om. Derfor blir du selv nødt til å finne ut hvor mye du kan spare på å ta opp et nytt lån for å betale ned gjelden din. Det gjør du enkelt ved å legge sammen den effektive renten du har på nåværende lån, og dele summen på antall lån. Da får du gjennomsnittlig effektiv rente du betaler i dag.
Sammenligner du denne renten med det tilbudet du får dersom du refinansierer, så ser du enkelt hvor mye penger du kan spare på refinansieringen. Har du for eksempel en snittrente på 31 prosent i dag, mens en annen bank er villig til å tilby deg et lån med effektiv rente på 16 prosent, så sparer du altså halvparten av rente- og gebyrkostnadene årlig. Faktisk så er det snakk om såpass stor innsparing her at vi nærmest er overrasket over at ikke flere nordmenn undersøker mulighetene for refinansiering hyppigere.
Her kan du søke
Det er heller ikke spesielt vanskelig å søke om refinansiering, og de fleste banker tilbyr dette. Enkelt sagt kan man si at hvis en bank tilbyr forbrukslån, så kan de også hjelpe deg med å refinansiere gjeld. For det er jo i praksis det samme du gjør – du søker om et nytt forbrukslån for å betale ned gammel gjeld. Hos enkelte banker får du dessuten ekstra gunstige vilkår dersom du oppgir at du søker om et refinansieringslån, så dette kan det være verdt å bite seg merke i.
Vi anbefaler blant annet at man søker om lån hos en lånemegler. Da får du nemlig lånetilbud fra flere banker, slik at du kan være sikker på at du denne gangen får det lånet med lavest rente. Alternativ kan du søke direkte hos en eller flere banker, men da er det viktig at du selv sammenligner renten. Av erfaring vet vi nemlig at det er store forskjeller på rentenivået på tvers av norske banker, så her vil du garantert spare noen kroner på å legge igjen søknader hos flere banker før du bestemmer deg for å takke ja til et lån.